Parni Valjak dobio Nagradu Grada Zagreba Datum objave: 01.06.2015.

Parni Valjak dobio Nagradu Grada Zagreba

Na svečanoj sjednici Gradske skupštine u nedjelju za najviše zasluge u promicanju društvenog života u gradu, Nagradu Grada Zagreba dobio je Parni Valjak.

Dugogodišnji predsjednik HGU-a, istaknuti zagrebački glazbenik i osnivač Parnog Valjka, Husein Hasanefendić Hus, tom je prilikom izjavio da bi bend bio još sretniji da im Grad omogući prostorije za vježbanje. Na taj bi način doprinijeli društvenom životu grada još i više.

Što se tiče zagrebačke publike i nastupa, Hus kaže: "Ne radimo razlike između publika, ali Zagreb nam je baza pa je normalno da nastupi u našem gradu imaju posebnu težinu i naboj".

Osim Parnog Valjka, Nagradu Grada Zagreba dobili su i Marija Braut, Dragan Damjanović, Glumačka družina Histrioni, Ivan Hlupić, KBC Zagreb, Željko Krznarić, Julijana Matanović, Andrija Mutnjaković, Sandra Paović, Parni valjak, Sibila Petlevski, Biserka Rauter Plančić, Marija Sekelez, Martin i Valent Sinković, Ivica Toljan, Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, Nada Ruždjak i Velimir Visković.

Više o 40. godišnjici Parnog Valjka
(autor teksta Hrvoje Horvat)


Zagrebački sastav Parni Valjak najdugovječnija je hrvatska, ali i ex-SFRJ postava koja 2015. slavi 40 godina postojanja. Od 1975. do danas objavili su veliki broj albuma važnih za domaću pop-kulturu i glazbenu scenu, te odsvirali mnoge turneje i koncerte s kojima su redovito podizali profesionalnu razinu domaće glazbene scene. U Zagrebu su ostvarili neke od svojih najznačajnijih projekata unatrag 40 godina. Ne prati ih bez razloga etiketa jednog od najprofesionalnijih sastava i današnje i bivše države za vrijeme koje su započeli s radom.

Na ulasku u 40-godišnjicu postojanja Parni valjak s nekoliko je nedavnih projekata pokazao da i danas djelotvorno podiže razinu profesionalizma domaće glazbe. Samo u Zagrebu održali su tri izvrsna unplugged koncerta (Dom sportova 2013., dvorana Vatroslav Lisinski 2014.) i elektrificirani nastupi nakon zadnjeg albuma „Nema predaje“ (2013.) u Domu sportova (2014.). Veliki nastupi u inozemstvu (Poljska, lipanj 2013.), te redovite turneje u regiji s rasprodanim ulaznicama za nekoliko večeri nastupa u sportskim dvoranama (Kombank arena i Sava centar, Beograd) , dokazuju da je Parni valjak u naponu sviračke snage i najtrajniji zagrebačkih glazbeni izvozni produkt, koji na svim scenama postiže velike uspjehe.

Među desecima albuma koje su objavili, neki od njih – „Gradske priče“ (1979.), „Vruće igre“ (1980.), „Buđenje“ (1994.), „Bez struje“ (1995.) i „Zastave“ (2001.) – predstavljaju ključna autorska ostvarenja domaće rock scene i važno pogonsko gorivo njenog razvoja. Pribrojimo li im i veliki broj turneja, bitno je naglasiti da su one održane unazad dvadesetak godina pored vrhunskog profesionalizma grupe, pokazale i zavidne umjetničke domete na razini različitih formi i sadržaja koncerata. Mnogi novi formati svirke i scenskih predstava premijeru su doživjeli upravo nastupima Valjka na zagrebačkim pozornicama (Bez struje - ZKM 1995., slavljenički 20 godina - Dom sportova 1995; Kao nekada - Studentski centar 2000., Šalata Zagreb, 2002.).

S autorskim pjesmama Huseina Hasanefendića-Husa kao svojevrsnim kronikama odrastanja i života u Zagrebu, Parni valjak je od početka rada sredinom sedamdesetih, preko novog vala osamdesetih, do projekata unazad dvadesetak godina, ostao mjerilo kvalitete i profesionalnosti hrvatske glazbene scene.

Svaki sastav s takvim rokom trajanja ima pred sobom teži zadatak snimanja zanimljivih albuma i održavanja atraktivnih koncerata, što Parnom valjku redovito uspijeva. Pogotovo na promjenjivom domaćem tržištu, 40 godina rada na razini Parnog valjka pretvorilo ih je je u najtrajniji zagrebački sastav, neusporediv s bilo kojim domaćim glazbenikom.