Proslava Svjetskog dana glazbe diljem Hrvatske 21.6.2020. Datum objave: 20.06.2020.

Proslava Svjetskog dana glazbe diljem Hrvatske 21.6.2020.

HGU obilježava Svjetski dan glazbe!

Nakon višemjesečne borbe s posljedicama pandemije koronavirusa i sakupljanja pomoći za glazbenike, Hrvatska glazbena unija odlučila je napraviti dodatni korak prema normalizaciji stanja u glazbenoj industriji. Povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u nedjelju 21. lipnja, u gradovima diljem Hrvatske održat će se koncerti u organizaciji Podružnica udruge, pa nas tako na gradskim trgovima, ulicama i parkovima u čak osam hrvatskih gradova očekuje veliko slavlje glazbe i sjajan glazbeni program.

Tijekom protekla tri mjeseca Hrvatska glazbena unija je uplatila pomoć za više od 500 glazbenika te im tako osigurala sredstva za osnovne životne potrebe kako bi premostili period bez koncerata i prihoda. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti.

Tradicionalni Svjetski dan glazbe ove će se godine obilježiti u šest gradova gdje HGU ima svoje Podružnice. Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Pula i Zagreb ove će godine ugostiti velik broj poznatih imena domaće glazbene scene, a pridružit će im se Slunj i Sisak.

Centar Zagreba okupirat će brojna poznata imena - Detour, Pravila igre, Meritas, Mangroove, Bang Bang, Igor Geržina, Vanda Winter i mnogi drugi.

Pulski Forum ugostit će Alena Vitasovića, Nolu, Livija Morosina i brojne druge glazbenike koji nas očekuju i u Rijeci, a među njima su i Damir Kedžo i Ivan Pešut. Ostatak programa odvijat će se i u brojnim gradovima Primorsko-goranske županije.

Šibenik će ugostiti Helenu Bastić i grupu Forum, a HGU šalje podršku programu koji će se održavati na Tvrđavi sv. Mihovila, gdje će se okupiti poznata imena poput J.R. Augusta, Jonathana, Nipplepeople i brojnih drugih izvođača.

Ističemo da će koncerti ispuniti sve preporuke nadležnih institucija te molimo za pridržavanje mjera zdravstvene zaštite o fizičkom razmaku.Pogledajte na kojim sve lokacijama možete uživati u besplatnim koncertima u organizaciji Hrvatske glazbene unije:

21.6.2020. - SVJETSKI DAN GLAZBE

- Program za Zagreb 1

- Program za Zagreb 2

- Program za Split

Program za Osijek

- Program za Šibenik

- Program za Knin

- Program za Pulu

- Program za Rijeku

- Program za Gorski kotar i Otok Krk

- Program za Mali Lošinj, Vinodolsku rivijeru, Klanu, Volosko

20.6.2020. - UVOD U SLAVLJE GLAZBE

- Volosko - u sjećanje na skladatelja Ljubu Kuntarića


Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju poklanja građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti. Osim što promovira glazbu među građanima, HGU je i jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin koju stručno glasačko tijelo dodjeljuje profesionalnim glazbenicima za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi. Također brinemo i o statusnim pitanjima glazbenika i afirmaciji hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu.