Silente otvorili akciju Jer svirati se mora! Datum objave: 12.04.2021.

Silente otvorili akciju Jer svirati se mora!

„Silente" napravili prvi korak ka normalizaciji koncerata

U subotu, 10. travnja je u zagrebačkoj Tvornici grupa „Silente“, svojim rasprodanim koncertom napravila prvi korak u nadi za normalizacijom koncertnih zbivanja. Naravno, sve se to dešavalo, uslijed smanjenog dozvoljenog kapaciteta dvorane, u skladu s epidemiološkim mjerama nakon prodanih samo 190 ulaznica. No, kako svi svjedoci govore – koncert je bio odličan i dokazao je kako su upravo nastupi uživo nenadomjestivi u stvaranju jedinstvenog iskustva i veze između nadahnutih umjetnika i publike željne pozitivnih emocija.

Organizator tog koncerta, Sanjin Đukić iz LAA agencije je nakon održanog koncerta, na svom Facebook zidu napisao „Imali smo koncert, bili smo u klubu. Falilo nam je ovo.“

A u izvještaju portala Sound report je istaknuto: „Korak po korak, uz puno strpljenja, u najtežim vremenima u povijesti glazbe, usred trećeg vala pandemije, Silente su zablistali na pozornici Tvornice kulture, na drugom valu uzlazne putanje njihove uspješne karijere.“

Na portalu Dubrovačkog dnevnika je zabilježeno nekoliko izjava posjetitelja:
„Stigla sam iz Županje, dovezla sam kćerku koja je nakon 13 mjeseci dočekala koncert uživo, a inače obožava grupi Silente“ rekla je Amaliija.
 „Prekrasno se osjećam, kći me povela. Sretna sam zbog toga“ – kazala je Amira dodajući kako se korone ne boji jer se dvaput cijepila.

Vrijedno je napomenuti da je ovo bio prvi koncert u planiranom nizu od preko 150 različitih nastupa raznovrsnih izvođača koji su obuhvaćeni zajedničkom akcijom Ministarstva kulture i medija te Hrvatske glazbene unije „JER SVIRATI SE MORA“. I kao što je Sanjin Đukić u svojoj izjavi na Hrvatskoj radio televiziji rekao, tog koncerta ne bi bilo bez dobivene potpore.

Akcija je zamišljena tako da pomaže održavanju veze između umjetnika i devastirane event industrije, koja možda i najviše trpi posljedice svih planetarnih protupandemijskih mjera. Potporom su plaćeni tehnički troškovi poput najma prostora, troškova razglasa i rasvjete, usluge ton majstora, tehničko osoblje, redarska služba i slično. Kroz akciju je rezervirano preko 5.200.000 kuna kojima će se pokriti ti troškovi kako bi publika po „redovnim cijenama“ ulaznica i prema smanjenim dozvoljenim kapacitetima dvorane mogla uživati u nastupu glazbenika, a da ti koncerti, za umjetnike, budu ipak financijski isplativi. Time su izvođači „oslobođeni“ troškova produkcije i praktički sav promet od smanjenog obima prodaje ulaznica ostaje samo njima.

Jedna od najvećih vrijednosti akcije je širina koncertnih aktivnosti, kojima će se omogućiti priredbe ne samo u tradicionalnim glazbenim centrima već i u velikom broju manjih mjesta širom Hrvatske, koje i kad je sve „normalno“ prerijetko mogu ugostiti bilo koje glazbene izvođače.

Naravno, nitko sa sigurnošću ne može reći da li će se svi od predviđenih 150 što koncerata, festivala ili priredbi točno desiti kako je planirano do početka ljetne sezone. Naime, uvijek su moguće promjene uslijed donošenje novih protuepidemioloških mjera. Neki koncerti, poput onih na šibenskim tvrđavama su rasprodani za nekoliko sati od kako su ulaznice puštene u prodaju. No, svi uključeni izjavljuju da će se truditi i biti maksimalno otvoreni i prilagodljivi da se, ako je moguće, sve što je dogovoreno na koncu i realizira.

„JER SVIRATI SE MORA“

S poštovanjem, Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije