Sjećamo se iznimnog skladatelja - Ljube Kuntarića! Datum objave: 18.06.2020.

Sjećamo se iznimnog skladatelja - Ljube Kuntarića!

U subotu, 20.06.2020. u Voloskom, u Crkvi  Sv.Ane (u 19 h) prigodnim programom HDS-a i HGU-a obilježit će 95.g. od rođenja skladatelja Ljuboslava LJUBE Kuntarića (20.06.1925.Čakovec - 4.10.2016. Volosko), jednog od najplodnijih i najuspješnijih hrvatskih skladatelja.

Svetu Misu predvodit će Vlč.Petar Belanić,a u glazbenom dijelu programa sudjelovat će Župni zbor Crkve Sv.Ane,Mješoviti pjevački zbor DVD Opatija, (zborovođa Ivan BOŠNJAK), Martina MAJERLE,Mario Battifiaca i Aleksandar Valenčić koji će izvesti nekoliko skladbi iz bogatog glazbenog opusa skladatelja.

Očekuje se dolazaki i nekih od bivših glazbenih suradnika pok.Kuntarića (Opatijski suveniri, Grupa 777, Betty Jurković, MIK-ovci....)

U 18 sati istog dana,cvijeće na posljednje počivalište Lj. Kuntarića na groblju Volosko položit će delegacije HDS-a, HGU-a, Grada Opatije, Festivala MIK.

Program „Sjećanje na skladatelja“ u Voloskom, uvod je u ovogodišnje "slavlje glazbe", (Svjetski dan glazbe – Fete de la Musique,21.06.) za kojeg je HGU PGŽ Podružnica 3 Rijeka, pripremila bogat program po županijskim mjestima uz sudjelovanje više od 60-tak glazbenika.


BIOGRAFIJA : 
Kuntarić, Ljuboslav Ljubo, dipl.ing., hrvatski skladatelj
(20.06.1925. Čakovec – 4.10.2016. Volosko)

U povijesti hrvatske glazbe ostat će zabilježen kao prvi domaći „hit maker“ čija glazba je dominirala festivalima i radijskim eterom 1950-ih i 1960-ih godina. Autor je ogromnog broja pjesama od kojih mnoge kao evergreeni ostaju popularne i danas, više od pola stoljeća od svog nastanka. Tu svakako spadaju Autobus Calypso, Ti ni ne slutiš, U nedilju Ane (Mali motorin), Čežnja, te legendarna Ta tvoja ruka mala, na tekst Blanke Chudobe i u izvedbi Ive Robića kojom je pobijedio na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine 

Skladao je razne glazbene vrste od 1939. godine. Njegove zabavne melodije, koje je pisao u suradnji s istaknutim hrvatskim pjesnicima i tekstopiscima poput Drage Britvića, Stjepana Jakševca te najviše s Blankom Chudobom, predstavljaju samo mali dio njegovog ogromnog glazbenog opusa. U mladosti je pisao laku orkestralnu i komornu glazbu a kasnije i glazbu za puhačke, tamburaške i mandolinske orkestre.
Najveći dio njegovog opusa posvećen je vokalnoj glazbi. Autor je preko 200 solo pjesama (uz pratnju klavira ili manjih sastava) i oko 170 klapskih pjesama. Posebno valja istaknuti Kuntarićeve veće forme glazbeno-scenskih djela, u što spadaju mjuzikli, operete, dječje opere i predstave, lutkarski igrokazi i slično. Najpoznatiji među njima su mjuzikl Tata, udajem se za Crnca (1978.) i rock opera Karolina riječka (1981.) Autor je i glazbe za 18 filmova (H-8, Pukotine raja....),TV serije....

Najveći dio njegovog opusa od ukupno preko 1.100 djela ipak pripada duhovnoj glazbi koju je Kuntarić stvarao do kraja svog života. Iza njega ostaje preko 650 duhovnih djela, od čega 25 misa.

Počasni je građanin Međimurske županije, gradova Požege, Čakovca, Omiša i Imotskog te počasni član franjevačkog bratstva provincije Sv. Ćirila i Metoda. Počasni je član Družbe Braća Hrvatskog Zmaja.
Nagrade: Prva nagrada prvog festivala Zagreb (1953.); 45 drugih festivalski nagrada. Plaketa za glazbeno stvaralaštvo u povodu 140 godina turizma u Opatiji (1984.); Nagrada za životno djelo PGŽ,Narada za životno djelo Grada Opatije; Zlatno odličje Pro ecclesia et pontifice pape Ivana Pavla 2. za doprinos sakralnoj glazbi (2003.); Diskografska nagrada Porin za životno djelo (2009.). Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića itd....
Kuntarić je većinu svog života živio u Voloskom kraj Opatije, a svojim radom i opusom trajno je zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.