Sjećanje na Ivu Robića (9.3.2000. - 9.3.2022.) Datum objave: 08.03.2022.

Sjećanje na Ivu Robića (9.3.2000. - 9.3.2022.)

Sjećanje na "Mister Morgena" - Ivo Robić 9.3.2000. - 9.3.2022., Zagreb, groblje Mirogoj 9.3.2022. u 13.30h

Ove godine obilježavamo 22. godišnjicu smrti Ive Robića (9.3.2000. - 9.3.2022.), hrvatskog pjevača i skladatelja - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća. Legendarni "Mister Morgen", tijekom života ostvario je impresivnu domaću, ali i međunarodnu glazbenu karijeru. U znak sjećanja predstavnici Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja i Croatia Recordsa, u srijedu 9.3.2022. u 13.30 sati položit će cvijeće na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem Robićevom počivalištu.

Ivo Robić, (28.1.1923. Garešnica - 9.3.2000. Rijeka)
Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču sa pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Bio je prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu i njezin utemeljitelj. Svoju pjevačku karijeru je počeo davne 1943. godine osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala". U sjećanju su njegove nezaboravne interpretacije pjesama "Stranci u noći", "Sedamnaestogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi grade moj", itd... Nastupao je na brojnim festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini... sa kojih pamtimo "Autobus Calypso", "Mala djevojčica", "More, moje Jadransko more", "Podoknica Zagrebu", "Vužgi", "Kukuruzi se njišu" i mnoge druge.

Sa statusom uvaženog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografski opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni. Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi pod nazivom "Pjeva Vam Ivo Robić". U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma, singl-ploča... Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. 50-tih godina započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), te dugogodišnja glazbena suradnja sa domaćim glazbenicima i festivalima.

Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao. Ivo Robić bio je dugogodišnji član HGU-a i HDS-a te doživotni počasni predsjednik HGU i HGU Podružnice 3 Rijeka.

Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo slijedeće:
1960. - Zlatna ploča Polydora za milijun prodatih ploča Morgen
1960. i 1961. - Brončani i Srebrni Lav Radio Luxemburga
1969. - Zlatna ptica Jugotona za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka
1981. - Nagrada Josip Štolcer Slavenski - za glazbenu umjetnost
1993. - dobitnik Hrvatskog stijega za životno djelo i povelje HGU o progašenju doživotnim počasnim predsjednikom
1997. - dobitnik Diskografske nagrade Porin za životno djelo
2002. - dobitnik Nagrade Grada Opatije za životno djelo

Hrvatska glazbena unija
Hrvatsko društvo skladatelja
Croatia Records