Sjećanje na "Mister Morgena" - Ivo Robić 28.1.1923. - 28.1.2023. Datum objave: 26.01.2023.

Sjećanje na "Mister Morgena" - Ivo Robić 28.1.1923. - 28.1.2023.

28.1.2023. navršava se 100 godina od rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija - HGU-Seniori, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia Records i HRT tijekom cijele godine pripremaju brojna događanja kojima će obilježiti ovu veliku obljetnicu. U petak, 27.siječnja 2023. u 13 sati, (uoči Robićeva rođendana), predstavnici HGU-a, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records polaganjem cvijeća na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića, prisjetit će se glazbenog velikana i njegovog velikog glazbenog opusa.

Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici - preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču sa pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu i njezin utemeljitelj, svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala". U sjećanju su njegove nezaboravne interpretacije pjesama "Stranci u noći", "Sedamnaestogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi grade moj"... Nastupao je na festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini i dr. sa kojih pamtimo "Autobus Calypso", "Mala djevojčica", "More, moje Jadransko more", "Podoknica Zagrebu", "Vužgi", "Kukuruzi se njišu" i mnoge druge. Sa statusom uvaženog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografski opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni.

Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi pod nazivom "Pjeva Vam Ivo Robić". "Mister Morgen" svojom je pojavom obilježio razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča... Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Zabilježena je jedna "crtica" iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključili su da će to biti pjesma "Ay, ay, Paloma" koju je Robić izvodio na terasi Kvarnera u Opatiji. Kad su je snimili, na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristili jednu staru njemačku pjesmu koja se zvala "Morgen". I najedanput, u eteru je "Morgen" nevjerojatno uspio, Robić je postao "Mr. Morgen", a pjesma se svirala od Tokija do Moskve. Nitko to nije očekivao.

Pjesme koje je Robić izvodio prodavale su se u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. 50-tih godina započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), te dugogodišnja glazbena suradnja sa domaćim glazbenicima i festivalima. Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima, koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao. Ivo Robić je bio dugogodišnji član HGU-a i HDS-a i doživotni počasni Predsjednik HGU i HGU Podružnice 3 Rijeka.

Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo slijedeće:
1960. - Zlatna ploča Polydora za milijun prodanih ploča Morgen
1960. 1961. - Brončani i Srebrni Lav Radio Luxemburga
1969. - Zlatna ptica Jugotona za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka
1981. - Nagrada Josip Štolcer Slavenski - za glazbenu umjetnost
1993. - dobitnik Hrvatskog stijega za životno djelo i povelje HGU o progašenju doživotnim počasnim predsjednikom
1997. - dobitnik Diskografske nagrade Porin za životno djelo
2002. - dobitnik Nagrade Grada Opatije za životno djelo

S poštovanjem,
HGU - Hrvatska glazbena unija - Seniori
HDS - Hrvatsko društvo skladatelja
HRT - Hrvatska radiotelevizija
Croatia Records