Snimka dodjele Nagrade Status 2021. Datum objave: 27.05.2022.

Snimka dodjele Nagrade Status 2021.

HTV 2. program, nedjelja 29.5.2022. u 19:00h

Status je po prvi put održan u Puli, u velebnom prostoru Istarskog narodnog kazališta. Za Nagradu Status 2021. bili su predloženi instrumentalisti koji su u 2020. imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača i instrumentalisti koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta. Dugačak je dosadašnji niz izvanrednih glazbenika nositelja te nagrade, među kojima su npr Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Matija Dedić, Igor Geržina, Stjepan Hauser, Joe Kaplowitz, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Marko Ramljak i brojni drugi. Njima se sinoć pridružilo i dvadeset novih dobitnika, među kojima su npr i Elvis Stanić, Bruno Kovačić, Miro Kadoić, Darko Sedak Benčić, Ante Jurinović, Marko Karačić, Zvonimir Šestak, itd... Posebnu nagradu za mladu jazz nadu hrvatske scene je dobio trubač Valdemar Kušan. „Status“ se inače, od 2006., dodjeluje svake godine uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i HUZIPa.

Dobitnici su nastupili uživo uz „Status Band“: Branko Serpin (truba), Saša Zorkić (gitara), Mirosav Tovirac (el. Bas) i Dušan Kranjc (bubnjevi). U razigranim nastupima izveli su razne skladbe domaćih i stranih autora, demonstrirajući svoje instrumentalne vještine.

Dobitnike nagrade „Status“ su izabrale stručne komisije i to za zabavnu, pop-rock, urbanu narodnu i etno glazbu u sastavu: Nikša Bratoš, Marijan Brkić, Denis Mujadžić Denyken, Ivan Popeskić, Igor Ivanović, Toni Eterović i Tihomir Preradović. Za Jazz kategorije, komisija je bila sastavljena od slijedećih članova: Neven Frangeš, Saša Nestorović, Mario Mavrin i Davor Križić. Do sada je Statusom nagrađeno više od 180 instrumentalista, u zabavnoj, rock i urbanoj glazbi, narodnoj i tradicijskoj/etno glazbi, te u jazz glazbi. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u 19 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Knjižica Nagrada Status 2021.
(biografije dobitnika, članovi komisija, povijest, itd... - .pdf
)

FOTOGALERIJA
Fotografije: Zlatko Gotovac

ORGANIZATOR: Hrvatska glazbena unija
DOMAĆIN ZAVRŠNE PRIREDBE: HGU Pula - podružnica 5
POVJERENIK NAGRADE: Zvonimir Bučević Buč
GLAZBENI PRODUCENT: Branko Sterpin
IZVRŠNA PRODUKCIJA: Nataša Petrić Tasha
SCENARIJ: Toni Pernić
REŽIJA: Nataša Petrić Tasha, Toni Pernić
SCENOGRAFIJA: Kristina Nefat, Đani Giannin Bulić
VIDEOGRAFIJA: Daniel Horvat, Iva Horvat
AUDIO PRODUKCIJA: IDD Production, Ferid Hukić - dizajn tona
VIDEO PRODUKCIJA: MedVid produkcija
INK TEHNIČKA PRODUKCIJA: Miodrag Flego - majstor zvuka; Dario Družeta, Bruno Legović - majstori rasvjete
AUDIO POSTPRODUKCIJA: Analog Recording Studio Pula - Alen Spada
GRAFIČKI DIZAJN: Vedran Baotić
POKROVITELJI: Ministarstvo kulture i medija RH, HUZIP, Grad Pula
MEDIJSKI POKROVITELJI: Glas Istre, Radio Pula

ZAHVALE:
Upravni odjel za kulturu i razvoj civilnog društva - Grad Pula, Lena Radunić, p.o. Gradonačelnika pročelnica
Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica
Alen Matošović Topssy Raška, Radio Rovinj FM