TELEGRAM OBJAVIO: Golema presuda: Croatia Records 28 godina zarađuje na snimkama koje je otuđila u privatizaciji Datum objave: 04.08.2021.

TELEGRAM OBJAVIO: Golema presuda: Croatia Records 28 godina zarađuje na snimkama koje je otuđila u privatizaciji

TELEGRAM OBJAVIO: Golema presuda: Croatia Records 28 godina zarađuje na snimkama koje je otuđila u privatizaciji

Danas je portal telegram.hr na svojoj naslovnoj stranici objavio veliki tekst Ane Raić Knežević o pravomoćnoj presudi kojom se utvrđuje da Croatia Records od 1993 nelegalno koristi i monetizira sve snimke nastale u diskografskoj kući Jugoton.

Croatia Records nikada nije od države otkupila (ni tijekom privatizacije Jugotona, ni poslije) mastere nastale u dugoj povijesti nekad najveće diskografske kuće Jugoslavije, već je na taj način prisvajala nepripadajuću i ilegalnu koristi.

U tekstu se navodi slijedeće:

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ustvrdio je da najveći domaći diskograf Croatia Records nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton, otuđivši iznimno vrijednu diskografsku imovinu. Riječ je o takozvanim fonogramima, originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo Dugme i Novi Fosili, na kojima je Croatia Records desetljećima zarađivala milijune kuna.

Sud je pravomoćnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimki, na temelju koje se rade nove snimke i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila. Radi se o pravomoćnom kraju jedne od najnotornijih privatizacijskih trakavica u Hrvatskoj. U pretvorbi sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, no vrijedna diskografska materija preuzeta je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu.

Riječ je o tisućama i tisućama master snimki, od prvih pjesama Ive Robića, do kompletnih opusa nekih od najpopularnijih hrvatskih izvođača. Nakon raspada Jugoslavije, kao sljednica Jugotona preuzela ih je Hrvatska naklada zvuka i slike koja je kasnije preimenovana u Croatia Records. Udjeli te tvrtke, prema Zakonu o pretvorbi, devedesetih su privatizirani. Ukratko, Croatia Records je 28 godina koristila i zarađivala na snimkama koje nisu legalno bile njezine.

Cijeli tekst pročitajte na slijedećem linku: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/golema-presuda-croatia-records-28-godina-zaraduje-na-snimkama-koje-je-otudila-u-privatizaciji