Umro je Đelo Jusić Datum objave: 31.05.2019.

Umro je Đelo Jusić

U 81. GODINI života umro je Đelo Jusić, veliki hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent.

Dubrovački dnevnik je objavio kako je umro danas u zagrebačkoj bolnici.

Vijest o smrti velikana hrvatske glazbe objavio je na svom profilu na Facebooku njegov sin Đelo Jusić mlađi od oca se oprostivši uz njegovu pjesmu "Lula starog kapetana".

Jedan od najvećih hrvatskih glazbenika Đelo Jusić, rođen 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, najpoznatiji je po domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

 

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

 

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.).

Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90-ih godina i tamo je proživio najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Tijekom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od tisuću skladbi. 

Tijekom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine. 

 

Vijest preuzeta s portala Index.hr